TOKFARAGAS.HU
1028 Budapest | Kővári út 1-7. | +36 20 3303 574

Hogyan készítsünk - Töklámpást


Amire szükségünk lesz:

1, Tök
2, Újságpapír
3, Szemeteszsák
4, Tökfaragó szerszám
5, Sablon
6, Pin – térképtű
7, Filctoll
8, Mécses – gyufa


Első lépés - Tök skalpolás


Mielőtt a faragást elkezdjük, célszerű a munkaterületet újságpapírral letakarni. A tököt először nedves majd száraz ronggyal tisztára töröljük.

Filctollal jelöljük meg a tök tetejét, rajzolhatunk kört vagy sokszöget a tök szára körül. Ügyeljünk, hogy akkora nyílást vágjunk ki, amekkorába biztosan belefér a kezünk.

Tök skalpoláshoz használhatjuk a faragó mini fűrészt, érdemes a fűrészt 45 fokos szögben tartani, hogy elkerüljük a”fedél” beesését a tökbe. Ha sikerült körbevágnunk a tök tetejét, érdemes megjelölni hogy helyezkedik el a „tető” kivételkor, hogy munkánk végeztével egyszerűbben vissza tudjuk majd helyezni.


Második lépés - Tök előkészítése


Miután kivágtuk a tök tetejét, a kanál segítségével kaparjuk ki a tök belsejét, távolítsuk el a tökmagokat és a rostokat. Amennyiben szükséges tisztítsuk meg a kivágott tök tetejét is.


Harmadik lépés - Sablon kiválasztása és elhelyezése


Válasszunk egy sablont és vágjuk ki úgy, hogy maradjon a sablon körül 1 centiméter. Ezután rögzítsük fel a sablont a tökre térképtűvel.


Negyedik lépés - Minta felrajzolása


A tökfaragó szettben található egy jelölő (olyan mind egy kis kard), amivel könnyedén körbe tudjuk jelölni a mintát. Nem kell mást tennünk, mint a minta vonalain végigmenni és körbe pontozni a sablont a tökön.


Ötödik lépés - Minta előkészítése faragáshoz


A pontösszekötő segítségével kössük össze a felrajzolt minta pontjait. A rajz mentén húzzuk végig, ezzel a módszerrel a minta könnyedén átrajzolható a tökre. Miután végig mentünk a mintán, távolítsuk el a papírt. Használata opcionális - bonyolultabb mintáknál nagy segítség tud lenni! Megkönnyíti a faragást!


Hatodik lépés - Tökfaragás


A pontozás végeztével vágjuk ki a sablon feketével jelölt részeit a két fűrész segítségével.

Ahol a vágást kezdeni szeretnénk ott a pontozóval készítsünk egy nagyobb lyukat: pontozót fordítsuk az órajárással megegyező irányba és egy határozott mozdulattal nyomjunk rá!

Ebbe a lyukba helyezzük el a fűrészt és 90 fokos szögben tartva, majd folyamatos fel-le mozgással faragjuk ki a tököt! Vigyázzunk, hogy ne csavarjuk és erőltessük a fűrész pengéjét, mert könnyen eltörhet, elgörbülhet.

Ha egy éles sarokhoz érünk távolítsuk el és helyezzük be újra a fűrészt! Mindig a kisebb vágni valókkal kezdjük!

Amellett, hogy jól érezzük magunkat, a legfontosabb dolog, hogy vigyázzunk testi épségünkre. A tök faragás háztartási konyhakéssel nagyon veszélyes lehet, ezért javasoljuk a tökfaragó eszköz használatát kifejezetten akkor, ha gyerekek is faragnak.

Jelen oldalon reklámozott tökfaragó szett használata könnyebb és biztonságosabb, mint a késé. Kérjük, a termék használata előtt olvassa el és tartsa be a használati útmutatóban leírtakat. Tartsuk szem előtt, hogy a fűrészek nem rendeltetésszerű használata sérülést okozhat!